21.8.2012Kävin tänään Alppipuistossa


Lapsuuteni Ankkalampea varjostavat puut, ovat saaneet kasvaa rauhassa vuosikymmeniä. Ne aiotaan kaataa Pisara-radan tieltä. Alppipuisto osa Helsingin Keskuspuistoa.

Pisararata on kahdeksan km pituinen ratalenkki, jonka tarkoituksena on vapauttaa ratakapasiteettia päärautatieasemalta muun raideliikenteen käyttöön sekä kohentaa lähiliikenneyhteyksiä Töölöön ja Hakaniemeen. Radan yleissuunnittelussa päädyttiin säästösuunnitelmaan, jossa tunneliosuuksia lyhennettiin niin, että junarata kulkisi maan päällä Eläintarhan ja Alppipuiston puistoalueilla tuhoisin seurauksin. Suunnittelualueeseen kuuluu myös maanalaisia alueita Eläintarhan, Alppiharjun, Taka- ja Etu-Töölön, Kampin, Kluuvin, Kaisaniemen puiston, Hakaniemen ja Kallion alueilla.
Asian tekee hyvin merkilliseksi se, että kaupunkisuunnittelulautakunta päätti 24.8.2006, että Helsingin Keskuspuistolle ei laadita uutta omaa osayleiskaavaa ja että sen aluetta ei pienennetä siitä rajauksesta, joka tehtiin Yleiskaavassa 2002, joka korvasi vanhan Keskuspuiston osayleiskaavan. Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin yleiskaava 2002 käsittelyn yhteydessä toivomusponnen: "Kaupunginvaltuusto edellyttää, että Keskuspuiston jatkosuunnittelun lähtökohtana on se, ettei Keskuspuiston kokoa pienennetä eikä alueelle rakenneta nykyistä enemmän."


Puiden joukkomurha Lenininpuistossa

Mäntyjen rungot makasivat katkaistuina ja kuolleina eloisasti solisevan puron päällä. Moottorisahan terä oli katkaissut niiden elämän 20.8.2012.

Punainen maalisuihke kyljessä merkitsee puulle Lenininpuistossa varmaa kuolemaa ja päätymistä polttouuniin.

Urbaanimetsäsuomalaisuus saa Stadissa raakoja muotoja.Lenininpuisto on osa Alppipuistoa. Puiston halki aiotaan runnoa kaksikaistainen Linnanmäen uuteen parkkihalliin vievä autoväylä, koska uuden 800-paikkaisen gourmetravintolan asiakaskunta haluaa päästä autoillen sisäfileiden ääreen.Kuvat ja tekstit: Matti Laitinen, Helsinki 21.8.2012