20.1.2012

BASF vetäytyy Euroopasta

Geenimanipuloitu sato ei käynyt kaupaksi


Bryssel, 16.1.2012

Maailman johtava kemikaaliyhtiö BASF julisi hylkäävänsä suunnitelmansa kehittää ja kaupallistaa geenimuunneltuja (GM) viljelykasveja Euroopassa
.

Greenpeacen EU maatalouspolitiikan johtaja Marco Contiero sanoi: "BASF myöntää etteivät eurooppalaiset halua geenimanipuloituja viljelykasveja, ja hyvästä syytä. Syitä eivät ole ainoastaan huolestuttavat terveysuhat, sillä geenimanipuoloitu vilja kulkee käsi kädessä teollisen maatalouden ja torjunta-aineiden kanssa, ja pitkän aikavälin tuotto on pettymys."

"Eurooppalaiset eivät ole yksin hylkäämässä geenimanipuloitua ruokaa. BASFin vetäytyminen Amerikkaan on seurausta kahden vuoden tappioputkesta alalla, niin Kiinassa, Intiassa, Filippiineillä, Thaimaassa ja muualla. Yli 9+% geenimuunnellusta ruokasadosta kasvatetaan vain neljässä maassa Amerikassa."

2011 Intia hylkäsi luvan geenimanipuloidulle munakoisolle, ainoalle geenimuunnelulle ruoalle mille lupaa haettiin, kun taas Kiina keskeytti geenimanipuloidun riisin kaupallistamisen. Filippiinit ja Thaimaa ovat myös hylänneet geenimuunnellun riisin.

BASF hyllyttää antiobiooteille vastustuskykyisen Amflora-perunan, yhden kahdesta ainosta geenimanipuloidusta viljelykasvista, joilla on lupa viljelyyn Euroopassa. Suomessa geenimuunneltua perunaa on ollut koeviljelyssä Lammilla.


Lähde: Greenpeace