25.1.2012

SONTATYKIN HARHALAUKAUS

Helsingin Sanomat kertoi tiedesivuillaan 24.1.2012 ihmiskunnan elävän tällä hetkellä historiansa turvallisinta aikaa. Yhdysvaltalainen tutkija Steven Pinker väittää, että sodat tappavat vähemmän ihmisiä kuin koskaan. Artikkelissaan hän väittää evoluution ja yhteiskunnan tekevän ihmisistä jatkuvasti rauhanomaisempia. Pinkerin väite siitä, että sodissa kuolee nykyisin yhä pienempi osuus maailman ihmisistä, on harhauttavaa, koska väitteessä temppuillaan maailman väestönkasvulla. Maailman väestö on kasvanut viimeisen 50 vuoden aikana 3 miljardista ihmisestä 7 miljardiin ihmiseen. Aikakautemme turvallisuus selviäisi paremmin, jos tutkittaisiin, mikä on nykyisin välillisen ja välittömän väkivallan uhreina kuolleiden ihmisten todellinen lukumäärä?

Pinkerin turvallisessa maailmassa 2000 miljoonaa ihmistä elää köyhyydessä. Euroopan unionin alueella asuu 120 miljoonaa köyhää kansalaista. Suomen leipäjonoissa käy 900 000 ihmistä. Irakiin on kertynyt yli miljoona sotaleskeä. Malaria tappaa edelleen tiuhaan tahtiin ihmisiä Afrikassa, jossa lapsikuolleisuus on suuri ja ihmisen eliniänodote varsin pieni. Neuvostoliiton kadottua maailmankartalta USA:n johtama Nato muuttui aggressiiviseksi sotilasliitoksi, joka on kiihdyttänyt sotilaallista toimintaansa koko maailmassa. Tämä on johtanut jo useamman itsenäisen valtion tuhoamiseen ja lisää samanlaisia valtiokohtaloita lienee odotettavissa.


USA:lla on nykyisin 132 eri maassa yhteensä 702 sotilastukikohtaa. Tällaisen arsenaalin ylläpitäminen, sen jatkuva kehittäminen ja sillä sotiminen vaativat niin paljon varoja, että tämä on syönyt olennaisesti yhdysvaltalaisten perusoikeuksien toteutumista (asuminen, terveydenhuolto, toimeentulo ja koulutus). 30 miljoonaa amerikkalaista on jätetty ilman terveydenhuoltoa. Maan vankiluku on maailman suurin ja huumeongelma vaikein. Työttömyys, osattomuus ja syrjintä ruokkivat entisestään ihmisten turvattomuutta. Kapitalistisessa luokkayhteiskunnassa valtio toimii edelleen hallitsevan luokan väkivaltakoneistona.

Sotilaiden kuolintilastot ovat pienentyneet armeijoiden parempien suojavarusteiden, sodankäynnin robotisoitumisen ja sotilaslääketieteen kohentumisen vuoksi. Sotien määrä ei ole maailmassa kuitenkaan vähentynyt. Luotiliivit ja komposiittikypärät eivät suojaa sotilaita haavoittumasta tai mielenterveyden häiriöiltä. Palkkasotilasfirmojen tappajien kaatumisia ei tilastoida. Yksinomaan jo 20 vuotta jatkuneissa Persianlahden valloitussodissa on vammautunut kymmeniä tuhansia sotilaita pysyvästi työkyvyttömiksi – puhumattakaan Irakin kansalaisista.

Kidutukset, keskitysleirit ja salaiset vankilat kuuluvat nykyisin olennaisesti USA:n sotien toimenkuvaan. Kohdemaiden siviiliväestöä kuolee sodissa yhä enemmän ja herkemmin. Siviiliuhrit muodostavat 90 % kuolleiden määrästä. Sotien yhteydessä yhteiskuntien infrastruktuuri ja sosiaaliset rakenteet tuhotaan mahdollisimman tehokkaasti humanitaarisen väliintulon nimissä. Raunioitettujen maiden jälleenrakentamiset pitävät kapitalismin hengissä. Kuinka ihmiskunta voi elää historiansa turvallisinta aikaa, jos aseteollisuus – etenkin lempilapsi laiton asekauppa ­ – on maailman kannattavinta liiketoimintaa?

Uusliberalistinen talouspolitiikka on yhteiskuntaan kohdistettua väkivaltaa, joka tuhoaa osalta yhteisöä elämän, mutta jättää heidät irrallisina yksilöinä eloon. Valtaapitävien mielestä uusliberalismi ei lisää yksilöiden turvattomuutta, jos se ei runsastuta välittömästi kuolintilastoja?

Ihmiskunta ei voi elää turvallisinta aikaa, jos olemassa olevat ydinasevaltiot voivat tuhota maapallon elinolosuhteet moninkertaisesti. Keskiaikaan verrattuna nykytodellisuus on jotain paljon mustempaa ja tuhoisampaa. Erkkomedian julkaisema Pinkerin möläytys nykyajan turvallisuudesta on satuilua, joka muistuttaa Naton sontatykin tietoista harhalaukausta.

Matti Laitinen
24.1.2012