30.1.2013

BARACK HUSSEIN OBAMA II

On lapsellista uskoa ja jopa typerää kuvitella, että Yhdysvaltain presidentti Barack Hussein Obama II olisi edistyksellinen humanisti, joka ajaisi maailmanrauhaa ja pyrkisi oikeudenmukaisempaan maailmaan. Toki ihminen tarvitsee unelmia jaksaakseen elää, mutta toiveuni hyvästä Obamasta saattaa muuttua lähemmin tarkasteltuna suden hetkeksi.

Barack Obaman osoittaminen edeltäjiensä kaltaiseksi sotarikolliseksi ei edellytä edes tukeutumista salaliittoteorioihin. Hänen etninen ja ammatillinen taustansa eivät näytä olevan myöskään este hänen rikoksilleen ihmisyyttä vastaan. Näytelmissä tarvitaan käsikirjoittajia, ohjaajia, lavastajia, näyttelijöitä, pääosanesittäjiä, muusikoita, tiedottajia, tuottajia ja apuhenkilökuntaa sekä katsojakuntaa. Katsoja kohtaa näyttämön ja rakentaa kokemansa perusteella oman mielikuvansa tapahtumien kulusta. Näytelmän viestin uskottavuus kohentuu entisestään viestintävälineiden ja omien ystävien kertoman perusteella. Valkoinen talo on laitosteatteri.

Yhdysvallat on tällä hetkellä maailman suurin sotilasmahti. Liittovaltio pitää maailmaa kourissaan asevoimiensa – ei hampurilaisten, kokiksen ja viihdeteollisuutensa avulla. USA:lla on nykyisin 702 sotilastukikohtaa ympäri maapalloa. Ne sijoittuvat 132 eri valtion alueelle. USA:n johtamaan aggressiiviseen sotilasliitto Natoon kuuluu 22 jäsenvaltiota. Kaikki ovat lukeneet tiedotusvälineistä USA:n kiduttavan sotavankejaan, ylläpitävän keskitysleirejä sekä syyllistyvän käymissään sodissa siviilien surmaamiseen. On aivan toinen asia, kuinka moni ihminen välittää näistä tosiasioista. Humanistinen väliintulo ja sotilaallinen kriisinhallinta ovat tekopyhyyttä, jolla peitetään eurooppalaisten omaa osasyyllisyyttä ja oikeutetaan Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten jatkuvat sotilaalliset invaasiot maailmassa.

Barack Obama ei ole vetänyt sotilaitaan Irakista ja Afganistanista. Libya on edelleen Gaddafin kaatamisen jälkeen sekasorrossa. Pakistanissa kuolee siviilejä amerikkalaisten lennokkien murhaiskuissa. Kuuban maaperällä sijaitseva Guantánamon keskitysleiri ja laivastotukikohta ovat edelleen sulkematta. Kuuban kauppasaartoa ei ole lakkautettu YK:n suosituksista huolimatta. Yhdysvallat jatkaa aktiivisesti Latinalaisen Amerikan vasemmistolaisten hallitusten horjuttamista. Obaman valtakaudella USA:n on suorittanut sotilaallisia operaatioita lisäksi Somaliassa, Jemenissä, Syyriassa, Haitissa ja Malissa. Sotatoimet ovat tuhonneet kohdemaissa miljoonien ihmisten kodit, terveyden, toimeentulon ja infrastruktuurin. Presidentti Obama edistää myös tarmokkaasti Lähi-idän ajautumista vakavaan sotilaallisen konfliktiin. Hän tähyää jo Tyynellemerelle.

Valtionpäämiehenä ja hallituksen johtajana Barack Obama on Yhdysvaltain korkein toimeenpane-va viranomainen sekä maan asevoimien ylipäällikkö. Asemansa puolesta hänelle lankeaa vastuu maansa sotapolitiikan seurauksista. Juristina hänen pitäisi tiedostaa tämä asia.

USA:n suurkapitalistit pitävät Barack Obamaa vain USA:n valtiokonsernin toimitusjohtajana. Jos hänen johtamansa suuryhtiön tärkeimmät tuotantohaarat – sotateollisuus ja sodankäyntipalvelut – ovat uhattuina, hänen on aloitettava vaikka sota, jotta maan talous pysyisi pystyssä. Toimitusjohtaja Obama hyväksyy asemansa. Hän kuuluu samaan raatokärpästen laumaan kuin useimmat edeltäjistään.

Matti Laitinen
27.1.2013