8.5.2012

KREIKKALAINEN VOITTO

Pääministeri Jyrki Katainen nyyhki 7.5.2012 telkkarissa vastuullisten puolueiden aseman menetystä Kreikan johdossa. Maan kapitalismia ylläpitävä kaksipuoluejärjestelmä romahti – ainakin väliaikaisesti. Markkinatalouden turvaamisen ääripuolueet Pasok ja Uusi demokratia ovat vastanneet vuosikymmeniä vuorotellen kansan etujen vastaisen politiikan harjoittamisesta. Äärimmilleen kilpailutettu luokkayhteiskunta ei ole välittänyt maansa nuorison hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta. Uusliberalistinen sosiaali- ja talouspolitiikka sai näissä parlamenttivaaleissa ansaitsemansa tuomion. 

Katainen kehtasi väittää Kreikan kansaa vastuuttomaksi, kun se kykeni ratkaisemaan itsenäisesti, ketä se näissä vaaleissa äänesti. Kreikan kriisistä ovat vastuussa kapitalistit ja heidän äänitorvinaan toimineet Pasok ja Uusi demokratia. Kataisen mielestä tilanne maassa on huolestuttava. Hänen onkin syytä olla huolissaan, jos sama itsenäinen ja kapitalismin vastainen ajattelu leviää myös Suomeen.

Kreikan kansan enemmistö haluaa eroon EU:n ja IMF:n tiukasta laina- ja säästöohjelmasta. Kreikkalaisilla oikeus päättää suhteistaan Euroopan unioniin ja siitä eroamisesta. Edessä ovat todennäköisesti uudet vaalit. Kreikan demokratisoitumisprosessissa mitataan myös Nato-demokratian sietokyky. Sotilasliitosta eroaminen kestää yli 20 vuotta.

Kreikan todellisen vasemmiston (Syriza ja KKE) vaalivoitto oli täysin ansaittua. Se oli odotettu ja iloinen uutinen. Se oli kovan työn tulosta. Tämä voitto osoittaa meille suomalaisille, että yhteiskunnallinen muutos on mahdollinen, mutta se edellyttää toteutuakseen suuntautumista avoimempaan luokkataisteluun ja vasemmistorintaman rakentamiseen.

Kun lammikosta loppuu happi, ongelmat nousevat pintaa.

Ps.
Radikaalin vasemmiston koalitio – SYRIZA – perustettiin v. 2004. Liittouman perustajina toimivat seuraavat puolueet: Synaspismos (SYN), Kansainvälinen työläisvasemmisto (DEA) trotskilaisia, Uudistettu kommunistis-ekologinen vasemmisto (AKOA) KKE:sta irtautunut ryhmä, Yhdistyneen vasemmiston toimintaliike (KEDA) KKE:sta irtautunut porukka, Aktiiviset kansalaiset (kirjailija, vastarintamies ja vas.poliitikko Manolis Glezokseen perintöön liittyvä pol. organisaatio) sekä lisäksi muita itsenäisiä vasemmistojärjestöjä ja aktivisteja. Kreikan kommunistien järjestö (KOE) jättäytyi sivuun liittoutumasta.

Synaspismos on suurin puolue liittoutumassa. Se harjoitti v. 1980–91 yhteistyötä Kreikan kommunistisen puolueen ja Kreikan eurokommunistien kanssa. Sillä on edustus europarlamentissa ja se kuuluu Euroopan yhdistynyt vasemmisto – Pohjoinen vihreä vasemmisto -ryhmään. Puoluetta voisi kuvata erilaisista suuntauksista koostuvaksi punavihreäksi vasemmistososialistiseksi puolueeksi.

Matti Laitinen
8.5.2012