23.2.2012


Ukot ja akat Fennovoimaa vastassa

Valtatie 8:n varteen Pyhäjoen Parhalahdelle kerääntyi lauantaina reilun 70 ”ukon ja akan” joukko, jotka aikovat seistä pellolla ydinvoimavapaan Hanhikivenniemen puolesta yötä päivää seuraavat kolme viikkoa. Kyseessä on Pro Hanhikivi ry:n organisoima tempaus, jossa rakennettiin lumesta ja heinäseipäistä sitkeä mielenosoittajien joukko kymmenien vapaaehtoisten voimin.
– Tämä kansa on hiljainen osoitus siitä, ettei Fennovoima edelleenkään ole tervetullut Parhalahdelle, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Helena Maijala.

Hanhikivellä ja lumiukkotempauksessa vierailivat lauantaina kansanedustajat Oras Tynkkynen ja Satu Haapanen (vihr.), joiden kanssa keskusteltiin mm. Fennovoiman hankkeen rakentamisluvan käsittelyn esteistä. 
– Vaarana tällä hetkellä on, että yhtiölle luodaan mahdollisuudet aloittaa luonnon kannalta tuhoisat valmistelevat rakennustyöt, ennen kuin edellytykset edes rakentamislupaan ovat täyttyneet. Yhtiö ei omista tai hallinnoi kaikkia tarvitsemiaan maa- ja vesialueita, ydinjätteen loppusijoituskysymys on kokonaan avoinna, ja yleis- ja asemakaavoitusprosessi on tällä hetkellä hallinto-oikeudessa, Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää listaa hankkeen puutteita.
 


Pro Hanhikivi kritisoi hankkeen julkista rahoitusta

Fennovoima Oy:n ydinvoimalaa on markkinoitu hankkeena, johon julkisia varoja ei tarvitse käyttää. Huomattavia summia hankkeen edistämiseen käytetään kuitenkin mm. maakuntaliitossa, seutukunnassa ja kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallitus käsittelee tulevana maanantaina 20. helmikuuta kokouksessaan ydinvoimalahanketta valmistelevan projektin reilun 160.000 euron rahoitusta.
– Julkista rahaa on käytetty mm. kaaavoitukseen ja strategioihin, Pyhäjoen kunnan johto on myös anonut liikenneministeriltä valtion tukea hankkeen vaatiman infran rakentamiseen, Maijala kertoo.
Myös Fennovoimassa osakkaana olevat paikalliset sähköyhtiöt tulevat investointipäätöksiä harkitessaan pohtimaan kuntalaisten, siis omistajiensa varojen käyttöä, ei suinkaan yksityistä rahoitusta.

Pro Hanhikiven toimintapäivään sisältyi myös Greenpeacen järjestämä koulutus ajankohtaisista ydinvoima-asioista, mm. taloudellisen kannattavuuden riskeistä.
– Maailmanlaajuisesti ydinvoiman suosio on Fukushiman katastrofin jälkeen laskenut pohjalukemiin, ydinvoiman nettokannatus on vain noin 6 %, kertoi Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.
Uutta uusiutuvaa energiaa rakennettiin Euroopassa viime vuonna reilut 32.000 MW, ydinvoiman osuus puolestaan on Saksan päätösten myötä vähentynyt.
– Euroopassa ydinvoimaa ei konkreettisesti rakenneta tällä hetkellä muualla kuin Suomessa, Ranskassa ja Venäjällä, toteaa Härkönen.


Lisätiedot:
Pro Hanhikivi ry
Helena Maijala p. 040 7069 567
Hanna Halmeenpää p. 050 5644 122