20.6.2012


Nokian irtisanomisilla turvataan omistajien edut

Nokian ilmoittamat jätti-irtisanomiset ovat hälytyssignaali yhteiskunnalle. Viimeistenkin illuusioiden luulisi nyt murenevan sen suhteen, että työllisyydessä ja ihmisten toimeentulossa voidaan nojata luottavaisesti kansainväliseen pörssiyhtiöön. Näitä yhtiöitä ei kiinnosta muu kuin osakkeenomistajien etu. Voittoa tuottava Nokia leikkaa 10 000 työpaikkaa omistajien tuottojen turvaamiseksi. Työntekijät jäävät perheineen tyhjän päälle asuntolainoineen ja muine sitoumuksineen.

Saksassa Nokian toiminta on herättänyt aiemminkin suuttumusta aina ylintä valtiojohtoa myöten. Tuoreet irtisanomiset eivät ainakaan lisää saksalaisten myötämielisyyttä matkapuhelinyhtiötä kohtaan. Saksan Bochumista Romaniaan muutama vuosi sitten siirretty halpapuhelimia valmistava tehdas suljettiin niin ikään äskettäin, ja sen toiminta siirrettiin Vietnamiin.

Nokian puhe yhteiskuntavastuusta on pelkkää sanahelinää. Yhtiön toiminta esimerkiksi äskettäin lakkautetussa Romanian tehtaassa ei kestä päivänvaloa. Työntekijät kuvailivat oloja tehtaalla vankilamaisiksi. Työntekijöiden jokaista liikettä tarkkailtiin. Työpäivää pidennettiin 8 tunnista 12 tuntiin. Jne.

Suomessa hallitus on tyytynyt pahoitteluun ja voivotteluun Nokian irtisanomisten jälkeen. Hallituksen eväät tilanteen ratkaisemiseksi ovat kovin köykäiset. Puhutaan kasvuyrittäjyyden tukemisesta ja yritysten toimintaedellytysten turvaamisesta ulkomaisten firmojen houkuttelemiseksi Suomeen. Tämä merkitsee entistä enemmän verohelpotuksia ja muita etuja suurpääomalle.

Hallitus toisin sanoen esittää ongelmaan ratkaisuksi samoja lääkkeitä kuin mikä nykyisen katastrofin on alun perin aiheuttanut. Kuka kaipaa maahan uutta keinottelijaa, joka lupaa kuun taivaalta mutta häipyy heti kun vaikeudet ilmaantuvat?

Uusliberalismiin sitoutunut Suomen hallitus ei halua puhua ainoasta järkevästä ratkaisusta kvartaalikapitalismin aiheuttamaan turvattomuuteen: Valtion ja kuntien on kehitettävä omaa, pitkäjänteistä sekä pörssikeinottelusta vapaata yritystoimintaa työttömyyden vähentämiseksi. Samalla turvattaisiin ihmisille mahdollisuus suunnitella tulevaisuuttaan seuraavaa kvartaalia pidemmälle ilman jatkuvaa stressiä ja pelkoa irtisanomisista.

STP:n liittokokous 16.6.2012